Hoe werkt een waterontharder (in het kort)
Om het water zachter te maken zullen we de mineralen die kalkaanslag veroorzaken moeten verwijderen. Dit kan met een van onze wateronharders. Simpel gezegd kent een waterontharder 3 fases:
1. Ontharden.
In een waterontharder bevindt zich een onthardingshars waaraan de mineralen die we willen verwijderen zich binden. Hierdoor blijven deze mineralen achter in de waterontharder en zal het water de ontharder als zacht water verlaten.
2. Regenereren.
Na verloop van tijd raakt de onthardingshars verzadigd. Het kan nu geen mineralen meer aan zich binden en om te blijven werken zullen deze mineralen verwijderd moeten worden. Dit kan door het onthardingshars te spoelen met een zoutoplossing. Dit noemen we regenereren. Tijdens het regenereren laten de mineralen zich los van de onthardingshars. De voor het regenereren benodigde zoutoplossing maakt de waterontharder zelf aan door zout uit een zoutreservoir op te lossen in water. Dit zout dient u zelf af en toe te voegen aan de ontharder.
3. Spoelen.
Na het regenereren moeten de losgelaten mineralen en de zoutoplossing nog verwijderd worden uit de waterontharder. Dit gebeurt door één of meerdere spoelfases waarbij de waterontharder gespoeld wordt met schoon water en deze mineralen en de zoutoplossing afgevoerd worden naar het riool. Na het spoelen is de waterontharder weer klaar voor gebruik en kan weer vele liter water ontharden, waarna het bovenstaande proces weer van vooraf aan begint.